Business,  Lifestyle

Del 4 – ”F*ck that sh*t, du är värd mer”

Sluta försöka så hårt
Sluta försöka så hårt. DU är värd mer och förtjänar att vara prioritet i ditt liv.

Ok, först en kort summering av tidigare inlägg i serien för er som inte sett del 1, del 2 eller del 3.

Summering av tidigare inlägg i serien (om ni inte fattade texten ovan)

Vi talar alltså om vikten av att inse sitt egenvärde. Att ta ansvar för sitt välmående. Sina känslor. Att förstå att det inte går att ”rädda” en person, som dessutom inte bett om det eller kanske ens vill bli räddad, genom så kallade ”björntjänster”… Vi talar om vikten av att inse och acceptera att ansvaret alltid ligger hos den enskilda individen. Inte hos samhället, chefen, dig eller mig.

Att vara ung idag

Vi måste försöka lära våra unga vuxna att också förstå detta. Hur väl vi än menar så måste de lära sig. Ju tidigare desto bättre. Alla upp och nedgångar måste inte nödvändigtvis betyda att man har en diagnos. Det kan vara relaterat till livets utveckling. Kroppens svar på det genetiskt omöjliga.

Om vi inte ens värderar oss själva. Hur skall då våra unga inse sitt egna värde? Vi får inte glömma det berömda uttrycket ”Barn gör som du gör, inte som du säger”. Så om inte annat, stå upp för dig själv för deras skull.

Det är inte lätt att vara tonåring mitt i en pandemi med stora frågetecken, en köldknäpp som tvingar svenskan att sluta dammsuga för elen snart är slut, gymnasieval, skönhetsideal, hormonberg- och dal, alla-hjärtans-dag kval. Det vore väl bra med livskunskap på schema där man fick tala om just konsten att hantera det. Livet. (och varför lär man sig inte att skaffa mobilt bank-id, skruva ihop en möbel efter instruktion och stryka en skjorta på hemkunskapen?)

Watch out for the köldknäpp… Keep the heat up…

Att ”serva” (slang för att ”servera” andra olika typer av tjänster) brukar oftast sluta i att man förlorar sig själv på kuppen, såvida du inte är servitör… för då har corona säkert redan fixat det åt dig…

Nu har vi i alla fall kommit till sista delen. Den där – ”Kom igen nu, vakna för tusan”- slutklämmen som jag hoppas ni som inte redan gjort, skall göra, vakna.

Utmana dig själv mera – på ett bra sätt

Försök utmana dig att bli lite mer kritisk i ditt tänkande. Våga känna efter.

Gör du saker för din egen skull eller kan det vara för att säkra ”din plats” i någons hjärta, team eller vad det nu må vara.

mod
Våga känna efter, vara ärlig emot dig själv och ifrågasätt dina val om de inte känns rätt, i magen.
Våga säga JA till dig och därmed indirekt eller direkt -”NEJ” till ”mig”.

Allt du gör som INTE är för att DU genuint VILL göra det med glädje, är troligtvis grundat i någon form av rädsla.
Såvida du inte gjort ett aktivt, nyktert och medvetet val. Det händer ju att vi gör något vi avskyr för någon annan av olika bra anledningar också.

Känns det lite obehagligt att behöva känna efter så mycket? Ok, men självledarskap är obehagligt. Att komma till insikt om saker man kanske borde sluta med kan vara det, om inte annat. Och ju mer vi trycker bort den insikten, desto troligare är det att vi kommer fortsätta må sämre och sämre.

Hur?

Mental träning, andning, fysisk aktivitet, be om hjälp!

Den rädslan du eventuellt känner inför att ” komma till insikt”, försök att erkänna känslan, välkomna och jobba mer med att känna efter varför. Du kommer må så mycket bättre när du inser varför du agerar som du gör. Du kommer förhoppningsvis sakta inse att du är grym(are) och värd att ta större plats i kosmos, precis som vem som helst av oss andra gör. 

Men du, öh!

Du kan komma behöva ta hjälp som sagt. Det kanske räcker med att tala med en vän eller kollega? Det finns även de som utbildat sig i att hjälpa andra hantera det som uppstår när vi börjar gräva inåt.

En mental PT förstår sig på hjärna, hjärta, mage. Våga därför be om hjälp och våga investera i din psykiska hälsa lika mycket som du investerar i det yttre som ”syns”. Det du känner är baserat på genetik och även ett socialt arv från våra föräldrar och deras föräldrar. Dvs, väldigt djupt rotad sitter det i oss att det är ”fint” att prioritera andra…

Ta till hjälp
Ta till hjälp. Det kryllar av coacher och psykologer på nätet som faktiskt är grymma på att hjälp oss hitta rätt nycklar.

Nu ber jag dig att, go and MIND YOUR OWN BUSINESS, FIRST! Lycka till!

Lite bra länkar hittar du under den vackra buketten!

TACK för att du finns!
Lite färgglada snittblommor vilken dag som helst gör själen glad!

Artikel om självkänsla – Utforskasinnet.se

Kort poddavsnitt om Konsten att säga Nej – Podcast Effortless living

Maria Rodhe is the Swedish Stockholm- based singer who believes that music can cure almost any state of mind. She’s participated on others productions as well as the co-singer in a coverband. Maria awakes us with a "No pain, no gain"- mindset as she guides us in a minefield of passionate love & how to heal the broken heart. This is hardcore pop stuffed with emotions. Inspired by a variety of genres, countries and artists where Dua Lipa is her latest favorite, she favors greek music for it’s delicate lyrics and rythms even though growing up with names like Robyn, Madonna and The Beatles. kontakt@christiana.se