Ledarskap och kultur äter struktur till frukost
Helgen flög fort förbi eftersom det var en av mina jobbhelger. På mitt nuvarande uppdrag så ingår det helgarbete en gång i månaden och då jobbar jag intensiva timmar med kommunikation, koordinering och viss felsökning. Jag älskar att arbeta med människor och IT, det är en bra kombo, hårt och mjukt liksom.
Vi behöver ramar och riktlinjer
Jag sitter här nu i mitt kök, inne på min andra kursdag inom ITIL (Information Technology Infrastructure Library). ITIL är en ramverk för hantering av IT tjänster. Väldigt intressant faktiskt om man arbetar inom eller är beroende av, IT, och vilka företag är int det idag…! Learning Tree är kursanordnare och håller i utbildningen, som sker online och jag är glatt överraskad över hur bra det går och hur vår instruktör, Peter Forsbeck, får oss att interagera. Det är bra med pauser varje timme dock så man slipper få fyrkantiga ögon…
Mjuka värden väger tyngre
I den nya versionen av detta ramverk, ITIL 4.0, så har mycket spännande tillkommit. Till exempel så tror jag inte att blockchain, AI och ML (machine learning) var med i version 3.0 (bör kolla upp det…) men även den SOCIALA aspekten – hur ledarskap och företagskulturen spelar en viktig roll i hela leveransen. HÄR går ju jag igång! När man jobbar med IT så har tidigare den sociala kompetensen inte varit jättehögt prioriterad eller diskuterad – om det är något jag är så är det social… därför valde jag att INTE fördjupa mig inom programmering på TietoEnator back in the days, 1998… Det gör mig glad när jag i denna version märker att man nu insett vikten av de viktigaste tillgångarna för att skapa värde… det humana kapitalet, folket, människorna, du och jag.
Mår du bra, gör du bra
Om VI, som jobbar i företaget, mår bra och får vara kreativa, då presterar vi bättre. Jag mår bra av att sjunga, se länk för hur jag tar lunch nu för tiden med hjälp av appen SingAlong, i och med corona då jag är hemma mycket mer än vanligt… Dessutom, har ni tänkt på detta… att det borde vara mer kostnadseffektivt att sparka chefen (eller skicka hen på en UGL om inte annat först) om ett team presterar dåligt, än att börja mixtra om i teamet (hälsa chefen från mig om det verkar råder tvivel…)…
Längtar du till jobbet?
Den dagen du inte kan vänta tills nästa dag, då har chefen verkligen lyckats. Corona har verkligen fått mig att överskatta termen Working From Home. Sedan måste man ju inte överdriva. Om man inte vill att arbetsdagen någonsin skall ta slut, ja då har man eventuellt andra problem att se över… på det mer privata planet. Men, ni förstår vad jag menar, bra ledarskap verkar som en generator och ett ”lim” mellan personerna i och utanför det egna teamet. En ledare hjälper teamet utvecklas, utmanas och överbrygga eventuella svagheter, konflikter och andra utmaningar som uppstår (pandemier, bara en sån sak…)…
Äta lim till frukost?
Apropå frukost och lim… gluten är inte bra för vår hälsa i det långa loppet… (allt är ju relativt) och en del är ju direkt allergiska emot detta (celaki – glutenintolerans). Jag gjorde en utredning för ett år sedan vid Sophiahemmet (jag har investerat i en sjukförsäkring så ja, jag fick väldigt bra och snabb hjälp). Jag tröttnade efter ett liv av konstant magknip och hastiga magsmärtor(inte kul när man kör bil…) och sökte hjälp helt enkelt. Inget magsår, inga allergier, inga dåliga värden utan jag blev hänvisad till en utbildning inom ämnet IBS (irritable bowel syndrome) hos Belly Balance.
”Recept” på glutenfria tekakor
VAD? Havremjöl (ca. 800 gram), lit havrekli (0,5 dl), ljummet vatten(ca. 0,8 liter), lite olivolja, lite torrjäst (25gr. eller en halv påse), lite salt och lite lite dadelsirap för jäsningen och sesamfrön om man gillar frön… HUR? Blanda torra ingredienser och häll på vätskan sakta så du ser när det räcker, det skall bli en ganska lös deg dock… blanda länge(ca. 10 minuter), jäs längre (övertäckt med plastfolie i timmar/över natt) och forma platta kakor med fuktiga händer (det är klibbigt…) och strö på sesamfrön… låt sedan jäsa ett tag till och så ”skjuts” in i ugnen på 225 grader i typ 10-15 minuter… (kör stickprovet efter 8 minuter… ni vill inte ha för degigt i mitten). ÄT!
Magen som en hink…
Jag fick lära mig att se på magen som en hink som fylls på och töms, och hur kosten och kombinationen av olika livsmedel påverkar aktiviteten och gasmängden… (japp, trevligt jag vet) i magen. Jag försöker numera (notera FÖRSÖKER) utesluta vissa produkter varav gluten är en… för att slippa konstant magknip och smärtattacker. Det funkar… men jag älskar ju bröd… SÅ nu har jag ett försök till tekakor i ugnen bakade på Skrädmjöl… inte alls samma känsla att baka med det som med vanligt mjöl som innehåller… just det, gluten. Gluten är ju som ett lim som skapar en fin seg, fluffig deg om man bearbetar den länge. Havremjölet är mixat, sönderslaget havre… som bildar korta fibrer som inte alls klibbar ihop p samma sätt, då de inte innehåller gluten…
Resultatet
Resultatet blev ett helt ok, bröd ändå som i ser ovan… inte fluffigt som levain (mitt favoritbröd) men inget fel på det i övrigt så det är ju bra!
När du äter gluten reagerar kroppens immunförsvar mot det gluten som kommer till tunntarmen. Reaktionen gör att slemhinnan i tunntarmen blir inflammerad och att tarmluddet så småningom försvinner. Tarmluddet finns på insidan av tarmen och tar upp näring från maten.
Källa: Vårdguiden
Ha en fin dag nu och TACK för din tid!
#hjärta