Business,  Lifestyle

Magkänsla – I ärlighetens namn

Det är viktigt vad DU tycker!
Det är viktigt vad DU tycker!

Jag vill bli bättre. Jag vet att jag är bra och fullt duglig som jag är. Det är du också, såklart! Men jag vill ändå bli bättre idag än jag var igår, för mig själv och mina nära. Oftast är det det som gör mest ont som lär oss mest.
Jag gillar tänket: ”learning by doing” och reflektion. Förutom när det gäller mina barn.. där är det givetvis ”Mom’s rules are the only rules”, skämt åsido. Det har blivit lite av min metod i alla fall här i livet verkar det som och jag tycker det fungerar även om det blir dyrt ibland… 

Jag ansvarar för min egna lycka – så befriande

Innan 40 var jag inte alls lika reflekterande och självledande. Då hade jag inte spenderat många timmar på ledarskap. Jag ägde både en och två offerkoftor som jag varierade mellan… och jag bar alla andras problem på mina axlar, som vore det min roll. Jag var ju så stark och glad.

Jag har lärt mig så mycket om mig själv genom att reflektera och känna efter, på ett konstruktivt sätt. Och efter min anhörigvecka på Korpberget där jag fick lära mig om medberoende, tapetblommor och maskrosbarn… och insåg att jag levt 40 år av mitt liv i skuggan av mig själv.

Om jag skulle välja att inte fråga eller ”lyssna” och ”se”, då skulle jag riskera att falla tillbaka och göra om samma misstag om, och om, och om igen. Tänk vad tjatigt det skulle bli, och tänk vilka tokiga tankar och föreställningar man har ibland ändå.

Att styras av rädsla – väldigt vanligt

Jag behöver öva mer på att känna efter före dock… Att fråga mig själv -”Varför?” tills jag hittar svaret, källan, roten, INNAN jag ibland talar eller känner efter för mycket. Min rädsla i att vara utlämnad och inte omtyckt ligger ju där i bakhuvudet såklart och det kan ställa till det för mig. Vad kan du bli bättre på och vilken rädsla låter dig styras ibland?

Att ge och ta emot feedback kräver mod
Att ge och ta emot feedback kräver mod

Hur gör man då? 

Nu handlar ju detta inlägg egentligen om feedback. Röda trådar… kan vara svåra. En del verkar tro att genom att ”bara vara ärlig” så är man reko och ”bra på att ge feedback”. Lyssna: Fast NEJ. Om vi bara kastar ur oss våra ”jag känner si” och ”jag tycker så”, utan att delge varför vi tror att vi känner som vi känner, så att mottagaren får en chans att att känna empati och förståelse att våra intentioner är goda, så är det inte ett effektivt förhållningssätt. Om vi vill ha en förändring så att säga. Då är det snarare fegt. Då vi istället lämpar över (projicerar) vårt egna dåliga mående och förmåga att hantera våra känslor, på någon annan (typ på Maria innan 40). 

It’s all about the intentions

Ni kan googla på ”feedbacktrappan”. Den visar stegen till mognad i vad det gäller just återkoppling.  Man kan testa i alla fall, och se vad som händer, det kostar ju ingenting annat än din tid och ditt mod till att testa förändring av ditt egna beteende.

Glöm inte att ge återkoppling när ni tycker något är bra! Vi är så duktiga på att ge återkoppling på saker vi vill förändra. För att få mandat att göra det borde man först börja med att bli vass på att ge feedback som bekräftar något man gillar. Förklara VAD du tycker var bra, ge exempel, och förklara KÄNSLAN du fick med dig och om det kommer leda till någon FÖRÄNDRING hos dig kanske, och TACKA när du får ge men även när du får ta emot!

-”Nämen jag gör det för DIN skull…”

Yeah right, och du gillar inte sex heller säkert… eller? Att se sin egna del i att återkoppla är en succéfaktor. Det går inte att blunda för att du gör det för att DU i slutändan vill uppnå något. Hur ödmjuk du än vill framstå. Om det så är ren tillfredsställelse av att se någon annan må bättre som du söker… så har DU en del i det och ett eget behov att fylla – punkt!

Oskrivna regler som tål att repeteras

Regel ett. Fråga först om du får ge personen återkoppling på vad det nu är du vill återkoppla. Inte alla är så sugna på det och då får vi respektera det – fast jag erkänner, det är JÄTTEJOBBIGT att få ett nej där…

Regel två. Formulera din feedback på ett konstruktivt sätt och med exempel som vittnar om självinsikt. Se till att mottagaren inte känner sig utlämnad, påhoppad om det nu råkar vara så att du vill att hen skall ”ändra” på något istället för att ”fortsätta”, som också kan vara minst lika aktuellt som sagt.

Var bjussig och fråga ofta om du får ge feedback även till hen i kassan som är så himla trevlig varje gång du handlar och glöm inte…

Ha en fin lördag!

Just do it
Just do it

Maria Rodhe is the Swedish Stockholm- based singer who believes that music can cure almost any state of mind. She’s participated on others productions as well as the co-singer in a coverband. Maria awakes us with a "No pain, no gain"- mindset as she guides us in a minefield of passionate love & how to heal the broken heart. This is hardcore pop stuffed with emotions. Inspired by a variety of genres, countries and artists where Dua Lipa is her latest favorite, she favors greek music for it’s delicate lyrics and rythms even though growing up with names like Robyn, Madonna and The Beatles. kontakt@christiana.se