Att inte vara mainstream är modigt
Business

Mainstream may suck…

Se till att inte vara mainstream om du söker jobb!

Fyra och ett halvt steg att INTE bli mainstream… Om att söka jobb bland numera ”alla andra” arbetslösa, det – är INTE lätt…

Joel Nylander är en av de som drabbades hårt när corona slog till i våras. Han tappade ett stort film- /videokontrakt och det gick så pass långt att Joel faktiskt blev suicid… Idag mår Joel tack och lov mycket bättre då han valde att be om hjälp! DET är modigt – det skall dock aldrig behöva gå så långt kan jag tycka… i ett land som Sverige men systemet sätter oss på pottan inte alltför sällan, särskilt om man är en ”duktig” som vill göra rätt för sig…!

Att följa upp med sina kontakter på Sociala medier IRL är något jag ofta försöker göra när jag reser. Det finns nästan alltid någon i varje stad som man ”connectat” som man kan träffa, det är så värdefullt!

Hur gör man då för att inte vara mainstream… och ÄR det alltid dåligt?

Nej, mainstream är ju inte alltid något negativt. Dock när det kommer till att söka arbete är det ju så att ”är du som alla andra” minskar chansen till att just DU skapar ett intryck som består. Det är det det handlar om, att leverera något till mottagaren som ingen annan lyckats med!

Du måste kanske lägga ned lite mer tid och energi på att jobba mer med dig själv, ta reda på vad du vill och brinner för, ta hand om dig, för hur du mår kommer sedan återspeglas i din aura/utstrålning och ditt ansikte när du väl träffar folk! Är du ”ett ras” eller en själv god jä-el, är det såklart mycket svårare att få en anställning eller ett uppdrag.

Jag är själv arbetsgivare och handen på hjärtat, soffpotatisar som älskar Netflix och som tycker de redan kan och vet allt, är inte attraktiva på arbetsmarknaden…

Ta han om dig… genom att:

 • läsa böcker om personlig utveckling så du får rätt mind- set
 • träna regelbundet om så bara långa promenader dagligen samtidigt som du lyssnar på en podd inom ett ämne som utvecklar dig
 • äta rätt så du orkar

Steg ett – Be om hjälp

Joel har arbetat sedan tidig tonår med just foto, video och filmproduktion. Han brinner verkligen för det han gör, och det märks! Joels ögon glittrar och hans energi är klart på topp! Joel har även arbetat med sälj inom området reklam och produktion så behöver NI hjälp, tveka inte att kontakta honom.

Steg två – Take action

Sedan kommer kruxet… oavsett hur mycket ni ber om hjälp så händer ingenting om ni inte själva är villiga att GÖRA DET SOM KRÄVS… dvs. söker ni arbete så spelar det ju ingen roll hur många ”connections” ni har om ni inte vågar kontakta dem… DÅ kanske steg ett blir att… *TA-DA* jobba med er självkänsla INNAN ni ens börjar lyfta luren (för idag är det inte så poppis att gå och ”knacka dörr”…) och ringa runt till era potentiella kunder/uppdragsgivare/arbetsgivare.

Steg tre – Hitta era drömjobb/arbetsgivare/kunder

Nu när ni har självkänslan på plats skall ni börja leta efter er drömjobb! För VEM vill ni arbeta och med VAD? Ut och sondera terrängen! Läs företags visioner och mål, googla på tjänster, roller och företag som ni tror kan vara något för er. Tala med vänner och bekanta (och ibland mer er själva för det är där det börjar – fråga dig själv ”VAD F-N VILL JAG???”) om vad ni skulle vilja jobba med och se vad de säger – de kanske har ett tips eller känner någon som… ja, ni fattar vart jag vill komma.

Sakta sakta kommer ni finna vad ni gillar och inte gillar och det kommer underlätta för er när ni ”väljer” på VAD och VART ni skall lägga er energi.

Steget ”och ett halvt” före

Det är alltid bättre att föregå behovet… även om ni måste söka redan annonserade jobb på Arbetsförmedlingen för att få A- kassa så bör ni komplettera med spontanansökningar där ni kanske söker någon som jobbar på företaget och talar med hen om ev. möjligheter att ”komma in”… här gäller det att vara lite kreativ. Använd dina sociala medier också, var aktiv (och då skall man skriva kommentarer, inte bara gilla och dela saker!!!) där i trådar som diskuterar ämnen du brinner för och kan tillföra något i diskussionen och ditt nätverk!

Steg fyra – Uppföljning

Sedan när du:

 • jobbat med din självkänsla
 • skapat ditt grund CV (som sticker ut) och
 • har den där V-CV:n som kanske Joel hjälpt dig med
 • vet vart du vill lägga ditt fokus
 • har fått iväg ett antal spontanansöknigar/telefonsamtal/vänförfrågningar

så är det nästa roliga del kvar… dvs. UPPFÖLJNING.

DU MÅSTE FÖLJA UPP!!!

Precis som i försäljning där man följer upp ”leads” så måste du följa upp dina ansökningar. Detta steg är såklart jättejobbigt om man bara söker jobb via Arbetsförmedlingen (vars syfte jag starkt börjar ifrågasätta) och är van att få automatiserade mailsvar som ” Hej kom och hjälp mig” på varje sökt jobb… Men har du då kompletterat med dina spontanansökningar så har du ju nu något att faktiskt följa upp!

Att följa upp kan ju då helt plötsligt innebära att du skall:

 • ta en fika med en anställd på det företag du skulle vilja jobba
 • utöka din ”knowledge database” med ett område som de eftersöker där du vill jobba (och här är Internet fantastiskt!!!)
 • leta rätt på behov som kan komma uppstå i närtid (och där DU kan komplettera) hos de företag du vill jobba på och använda det som ”pitch” när du kontaktar dem (antingen via telefon eller i det personliga brevet).

Nu har ni ju fått klart för er att det kan faktiskt vara ROLIGT att vara arbetssökande, eller åtminstone kan det vara som ett jobb i sig att faktiskt få ett jobb… sedan om det är en tröst eller inte är upp till betraktaren att avgöra. Jag tänker ändå att får man A- kassa så är det ju inte för att man skall ligga i soffan och äta chips och vänta på att någon ringer på dörren för att leverera… just det… ett jobb…

Ta hand om er och

GLÖM INTE ATT LE FÖR DET FÖRÄNDRAR VÄRLDEN!

Joel Nylander

Maria Rodhe is the Swedish Stockholm- based singer who believes that music can cure almost any state of mind. She’s participated on others productions as well as the co-singer in a coverband. Maria awakes us with a "No pain, no gain"- mindset as she guides us in a minefield of passionate love & how to heal the broken heart. This is hardcore pop stuffed with emotions. Inspired by a variety of genres, countries and artists where Dua Lipa is her latest favorite, she favors greek music for it’s delicate lyrics and rythms even though growing up with names like Robyn, Madonna and The Beatles. kontakt@christiana.se