Förarbete
Business

Quick and dirty…

Kom bakom scenen…


is what it is…

Låt mig ta dig med, inte bara i musikens värld, utan till en entrepreneurs vardag fylld av utmaningar… Den kan verka glamorös eller int, det beror såklart vem du talar med. Detta inlägg vill inspirera dig att som egenanställd eller entreprenör (där jag står med ett ben i vardera) att inte se utmaningar som annat än en vägbula… Samtidigt som jag ger mig själv en vänlig men bestämd smäll på käften! Mina inlägg är nakna och ibland fula, men det är det som driver mig. Inget polerat bullsh-t om hur ’jag önskar det kanske var’, utan hur det faktiskt är.

Samarbeten

Att samarbeta med företag och människor kan innebära en stor risk om du inte gör ett ordentligt förarbete… Fråga mig eller vilken annan entrepreneur som helst… Å andra sidan… Tar du inga risker kommer du aldrig få chansen att göra något riktigt stort.

Att välja samarbetspartner måste få ta tid

Godtrogen som jag är anlitade jag ett företag som drivs enbart av kvinnor… utan att göra någon vidare kontroll… till att driva ruljansen kring den lilla lägenhet som jag köpt i Skottland för att hyra ut… Jag tänkte ”Girl power” och kände mig så nöjd med mitt nya samarbete Det gick bra i ett år. När jag beslutade mig för att sälja och behövde access till lägenheten för att genomföra en besiktning (vilket var precis innan pandemin bröt ut på riktigt) så hände det som jag aldrig kunde tro… Min hyresagent lämnade mig i princip med ett mail från en av de anställda som sa att hon blivit illa bemött av min hyresgäst som DE själva valt att låta flytta in i lägenheten, jag har inte ens nycklar till den…

-”Jag har en plan”, sa Stickan i Jönssonligan…

Min plan var att sälja lägenheten ”as-is”, bebodd, till en annan fastighetsägare, och låta den manageras av samma företag som jag hade avtal med… Jag tror att något hade hänt som gjorde att min partner antagligen ville dra sig ur och avsluta vårt kontrakt i förtid. I efterhand har jag fått veta att vår hyresgäst hamnade i trubbel December 2019… Jag tror hyresagenten uppdagat detta och insett att det innebär vissa utmaningar… Sättet de hanterade denna insikt på var såklart omoraliskt, oetiskt och att liknas vid nätdejtingens nya fenomen ”ghosting” – och DET är emot alla uppförandekoder som finns för sk hyresagenter/Letting agents.

You can’t fail…if you don’t quit.

Michael Hyatt

Sanitär oreda

Jag lämnades med den sanitära angelägenhet ni just sett en liten film på i början av inlägget. En sönderslagen lägenhet som nu skall saneras och totalrenoveras innan en försäljning.

Hade det kunnat undvikas? Ja, kanske… med lite bättre dålig due diligence från två håll…

  1. först från min sida som hyresvärd… Har fler hyresvärdar upplevt samma som jag? Om jag hade bemödat mig och bett om några referenser eller plockat från hemsidan själv, hade jag kunnat få reda på det.
  2. och från hyresagenten… Hade de gjort sin hemläxa och tagit referenser på hyresgästen hade de troligtvis kunnat tacka nej då denna person tydligen har en så kallad ”track record”. Om de ändå valt att ge honom kontraktet och sedan drar sig ur när det börjar ”lukta illa”, då är de inte pålitliga och ansvarsfulla skall de inte hålla på med det de gör, det är emot deras så kallade uppförandekod (code of conduct).

Jag kommer överklaga mot ”Inhysande och Hyresgästmyndigheten”, mest för att varna andra och för att lära mig något, kanske kan jag få någon form av upprättelse, men faktum är att ibland får man bara tugga i sig det som hänt som en erfarenhet, det är trots allt bara pengar…

Lessons learned/Retrospective

Så vad har vi lärt oss av detta?

Ställ frågor och ring andra samarbetspartners, kunder, leverantörer för att få en bra bild över din potentiella partner.

Förlita er inte på en hemsida, tjusigt lista över kunder, mail eller ens direkta samtal med VD:n. Det är alltid bäst att TA SIG TIDEN före. Handen på hjärtat, tiden ofta är det anledningen till att vi inte tar oss tiden – vi orkar inte eller anser inte att vi har tid, ironiskt nog, att lyfta luren och ringa runt till några stycken för att få information att kunna göra en vettig bedömning kring hur de behandlar kunderna vid olika typer av situationer.

När det hettade till slutade för att jag ville sälja och få access för en besiktningsman att validera lägenheten, så slutade de svara på telefon och mail. De svarade till slut via mail att de inte längre hanterade min lägenhet eftersom jag bett dem inte fortsätta… vilket inte var fallet.

Där stod jag med alltså med ovisshet ända tills en granne fann mig förra veckan och skickade mig denna bedårande film, på min fd nyrenoverade lägenhet som managerats av ett företag som jag anlitat för att supporta kvinnor… för jag är sån. Jag känner tillit tills motsatsen bevisats och jag vill så gärna lyfta och stötta kvinnliga entreprenörer särskilt i mansdominerande branscher..

Flera ggr har jag trampat på minor både privat, i musiken och professionellt, men likaväl vill jag tro gott om människor. Likaväl vill jag fortsätta vara glad och må bra. Likaväl vill jag inte ta det personligt. Jag sover gott om nätterna. Jag vet att alla inte är lika förunnade. Sov gott om natten du med, ta kalkylerade risker (= du måste vara beredd att förlora de pengar du investerar utan att hamna ”på gatan”) och glöm inte bort att LE!

Jag gillar faktiskt uttrycket ”När livet ger dig citroner – gör lemonad!”

Maria Rodhe is the Swedish Stockholm- based singer who believes that music can cure almost any state of mind. She’s participated on others productions as well as the co-singer in a coverband. Maria awakes us with a "No pain, no gain"- mindset as she guides us in a minefield of passionate love & how to heal the broken heart. This is hardcore pop stuffed with emotions. Inspired by a variety of genres, countries and artists where Dua Lipa is her latest favorite, she favors greek music for it’s delicate lyrics and rythms even though growing up with names like Robyn, Madonna and The Beatles. kontakt@christiana.se