Business,  Lifestyle

Stötta sönder era unga

Gratis skola är ingen självklarhet!

Gymnasievalet är i full gång för våra 05:or. Hur tar era ungdomar det? Här hemma är det ganska lugnt. Lite oro angående intagningspoäng, men hon grejjar det, det vet jag! Jag hoppas verkligen att ni stöttar dem i deras val (och kval) oavsett vad de väljer.

Att välja själv

Det viktigaste är trots allt att deras gymnasieår består av något de faktiskt själva har någon form av intresse för. Det sämsta vi föräldrar kan göra är att pracka på våra ungdomar våra egna visioner och mål med livet. Vår tid är ute så att säga – det är deras tur nu!

Att våga lita på sin egna förmåga

Jag tycker att vi måste bli bättre på att lära våra unga att leda sig själva. Det är något jag inte lärde mig på riktigt förrän jag själv höll på att krascha. Jag var då 41och jag tycker om mig själv mer ä någonsin nu idag, även om det varit, och är, en evig resa att vara levande.

Omställning – snyggt gjort

Det flesta Öppna hus sker numera digitalt. Lite annorlunda men väldigt tidseffektivt. Man kan ”besöka” många fler skolor på så vis och många har gjort väldigt informativa och bra filmer som speglar skola, värdegrund, inriktning, ämnen och annan strategiskt viktig information. I dessa filmer möter vi både personal, rektor och elever på ett bra och ofta personligt sätt! Bra jobbat Stockholms gymnasier! 

Det är viktigt att göra egna val för att finna motivation! Att välja något som andra inte stöttar är jobbigt. Se till att stötta din ungdom i sitt val, även om du hade andra förhoppningar!

Fullt av spännande val

När jag och min dotter idag kollar på Gymnasieantagningens sida, som listar alla gymnasieval, så blir jag så exalterad för min dotters skull. Det finns så mycket roligt att välja på!  Privatiseringen 1992 medförde, enligt min mening, en grym möjlighet. Jag får en känsla av att det ökat samarbetet och därmed minskar gapet mellan ”institution” och näringsliv. Se bara en sån sak att en del gymnasieskolor ordnar mentorer från näringslivet åt sina elever. Det borde vara obligatoriskt anser jag. Varje elev borde ha en mentor under skoltiden om så bara ett telefonsamtal per kvartal.  Många skolor låter även elever starta UF- företag i sann entreprenörsanda, ett bra sätt att slussas in i ”verkligheten”. 

Way back in the days (1994)

När jag skulle välja fanns det bara ett gymnasium jag ville gå på… Stockholms Musikgymnasium, som är en förlängning på Adolf Fredrik Musikskola som jag gick i i grundskolan. Och vår SYO (Studieyrkesombud) var nog den sämsta jag mött. Hon fick mig att lägga både flygvärdinna och polisyrket på hyllan. Jag var för kort och så var det ju jättesvårt att klara inträdesproven att bli polis… Inte mycket hjälp där i alla fall med att boosta självkänslan och ge ökad motivation inte. 

Jag minns hur jag verkligen ”krigade” sista året för att höja mina betyg för att komma in på MITT gymnasieval (inte min mors eller fars, utan MITT val). Jag var så glad och såg så fram emot att börja ettan!

So, stay cool, stötta din ungdom!

Peppa din ungdom att, i sitt val vilket det än blir, VÄLJA SKOLAN! 

Att VÄLJA innebär att göra det bästa man kan under de 3-4 åren man har framför sig! Det är det bästa vi kan göra. Stöta, peppa, visa intresse och omsorg!  Att dedikera sig till skolan och studier är ett bra val och ju snabbare ungdomarna inser det, desto lättare att behålla fokus när andra, mer utmanande aktiviteter måhända, pockar på.

Lycka till på er resa med era unga!

Att VÄLJA skolan framför andra mer lockande aktiviteter kan var svårt men är en bra inställning. Sitt inte bara av tiden – gör det mesta du kan utav den!

Maria Rodhe is the Swedish Stockholm- based singer who believes that music can cure almost any state of mind. She’s participated on others productions as well as the co-singer in a coverband. Maria awakes us with a "No pain, no gain"- mindset as she guides us in a minefield of passionate love & how to heal the broken heart. This is hardcore pop stuffed with emotions. Inspired by a variety of genres, countries and artists where Dua Lipa is her latest favorite, she favors greek music for it’s delicate lyrics and rythms even though growing up with names like Robyn, Madonna and The Beatles. kontakt@christiana.se