Business,  Lifestyle

’Tis the season to be jolly

En liten hälsning till er alla ifrån mig! Det är vad det är just nu…

Just nu är det mycket som pågår inom IT- branschen. Det märker jag som egenföretagare i branschen. Man söker mycket utvecklare, både front- end och back- end just nu, men även administratörer och juniora (till priset, men seniora till kompetensen) konsulter och jag märker (och många med mig)… att 2021 kommer bli ett mer positivt år än 2020. Även om man som anställd kanske upplever att det råder viss stiltje just nu, pga. uppskjutna deadlines och investeringar, så laddar man för fulla muggar på ledningsnivå. Jäklar vad tuff denna tid har varit för alla ledare och chefer…

Stiltje – i väntan på ”sen”

Företagen mobiliserar sig för vad som komma skall. ”Post-corona”, ja alltså den tid som kommer när vi fått bukt med pandemin. Det blir den tid då vi alla kommer försöka att så sakteliga återgå till den nya normala… Vad nu det kommer innebära. Ingen vet riktigt ännu även om det finns en känsla om att Covid-19 blir pandemin som skapar nytänk och innovation – snabbare än planerat. Corona kommer vara den pandemin som ”skyndade på” allt som legat sjudande under ytan i väntan på ”sen”. Nu talar jag givetvis om de affärsrelaterade förändringarna.

Online event, det nya normala

Det har varit bråda tider för de som redan kommit en bit på väg med att jobba digitalt samt över landsgränserna. För de bolag som redan var vana vid det blev inte denna pandemin chockartad på samma sätt som för de som inte kommit riktigt lika långt (annat än möjligen bandbreddsmässigt).

Många media-, marketing- och eventbolag fick sig ett uppsving under våren när företag behövde hjälp med att informera och presentera kvartalsrapporterna men även för att informera de anställda om rådande situation. Även detta blev en utmaning för ledningsgrupper och styrelser.

Pandemi och dess effekter

En pandemi för ju med sig en hel del smärta – men även på sikt – en hel del positiva effekter för världen… såsom ökat immunförsvar eller bättre klimat, som i fallet i dessa tider… Under digerdöden (även kallad ”Black death” på engelska eller ”Den stora döden” ) på medeltiden reste man inte på samma sätt och ändå spred den sig som en löpeld. *Den tog ca. 25 miljoner liv i Europa enbart, höll i under hela sex år och då fanns då sociala medier eller nyheter på samma sätt som idag… Jag tänker på hur tufft det måste vara att leda ett land då, på den tiden… Halleluja… Läs mer om digerdöden på wikipedia.
*Källa: Wikipedia

Snällhet och kärlek

Det är tuffa tider det som vi nu förväntas uppleva som ”the season to be jolly” och jag vet att många mår dåligt – inklusive jag själv ibland. Jag saknar att kunna nätverka, träffa nya intelligenta och inspirerande människor. Jag saknar och att få ”åka till jobbet”. Det chefer och ledare proppas mycket med nu är just detta. Att sprida ”kärlek” och förståelse till alla sina medarbetare, även om det i vissa fall leder till uppsägning…

Micro management – dags att vakna

De chefer som är riktiga ledare har mycket att vinna i pandemitider. Chefer som utövar micro management (detaljstyrning = ett väldigt dåligt sätt att LEDA folk på…) har nog haft fullt sjå med att hantera sitt egna ego detta halvår…

För er som inte tänkt på det tidigare. En chef finns till för att hjälpa dig göra ett så bra jobb som möjligt. Hen skall inte göra jobbet åt dig och inte heller ska hen stoppa din kreativitet eller ta dina idéer och göra dem till sina egna.

Hemmastudio
Min vän Dustin hjälper mig få iordning på min ”studio”… Viktigt att ha KUL också!

”Lägg hjärnan på hatthyllan och gör som jag säger”- ledarstilen

En BRA chef är en trygg person som vet vad hen är kapabel till. Den har jobbat mycket med sig själv och VET att enda sättet att få folk att göra BRA ifrån sig är att behandla dem med respekt, kärlek samt ge dem kontinuerlig feedback! Hen ber även om feedback tillbaka från sina medarbetare, allt för att kunna anpassa sitt ledarskap utifrån den unika individens behov.

Jag har själv haft projektledare över mig som bett mig lägga hjärnan på hatthyllan… dvs att jag skall sluta tänka själv och bara ”göra” som jag blir tillsagd. Inte kul vill jag lova. Där dog min glädje. En mening dödade den.

Flexa – vi är alla unika

Reseadapter. Det gäller att vara kompatibel…

Man KAN inte leda alla på ETT sätt, man måste FLEXA, dvs. vara kompatibel (anpassningsbar) och lyhörd, lite som en reseadapter ni vet… När du åter till UK gäller det att använda rätt ”sida” för att kunna nyttja strömmen. Samma gäller ju med oss människor, inte sant?

Dela gärna med dig av ett exempel från när du blivit motiverad vs omotiverad av en chef någon gång i kommentarsfältet nedan!

Vi mår alla bra av att höra att VI ÄR INTE ENSAMMA! Dåliga chefer (som inte borde vara chefer finns överallt tyvärr…).

Jobba hemma – det går an, men ta dig i kragen!

Det fina med att jobba hemma tar på psyket det med. Viktigt med rutiner och rörelse. Jag har börjat att promenera två timmar om dagen. Det var ett inlägg i tidningen Chef som inspirerade mig faktiskt. En timme på morgonen och en på lunchen, det är inte lätt att få till det kan jag lova. Jag måste. Jag rör på mig för lite helt enkelt… och då STÅR jag upp större delen av tiden (se min film längre ned där jag visar min grymma och mobila coronaarbetsplats) och tränar gruppträning på SATS ca. tre ggr. i veckan.

Företag som utmanar är smarta!

Många är företagen som uppmanar sin anställda till ”walk-and-talk”. Även jag testade att bjuda in till det via en LinkedIn- post. Det var i början av pandemin. Det gick så där. Två stycken anmälde sig, varav Claes Uggla var en av dem.

”Walking Talking” the app

Nu finns det en app för de som vill ha sällskap när de går ut och går i sitt lokalområde – testa ”Walkingtalking”, det tänkte jag göra, och varva det med ljudböcker från mitt nya abbonemang med Bookbeat!

Walking Talking
Ladda ned den nya appen och få sällskap på ding promenader av de i din närhet!

Holistiskt tänk gynnar alla

Jag är övertygad om att allt hör ihop… och för att få ökad motståndskraft bör man inte bara titta på de senaste nyheterna på TV eller läsa böcker… Man behöver se det ur ett större perspektiv än att bli expert på alla faror som lurar där ute. Låt oss:

  • äta så rent som möjligt (undvik ”färdigmat” & lägg till en BRA omega 3)
  • röra på sig minst en timme utomhus i ur och skur
  • ha videosamtal med sina vänner/familj en gång i veckan
  • skratta så mycket man orkar (titta på komedier om du är ensam)

10 000 steg fyra gånger i veckan i Chefs nya hälsoutmaningen känns som ett högt ställt mål. Men Cissi meddelar obönhörligen att det är WHO:s rekommendation. Per dag! Och rör man sig mindre är det skadligt för hälsan.

Tidningen chef

Så, berätta även gärna i kommentarsfältet vad man gjort/infört för annorlunda på DITT företag/jobb, för att se till att du som medarbetare mår bra i dessa tider?

Ha en fin vecka!


Maria Rodhe is the Swedish Stockholm- based singer who believes that music can cure almost any state of mind. She’s participated on others productions as well as the co-singer in a coverband. Maria awakes us with a "No pain, no gain"- mindset as she guides us in a minefield of passionate love & how to heal the broken heart. This is hardcore pop stuffed with emotions. Inspired by a variety of genres, countries and artists where Dua Lipa is her latest favorite, she favors greek music for it’s delicate lyrics and rythms even though growing up with names like Robyn, Madonna and The Beatles. kontakt@christiana.se