Lifestyle

Föräldralön – ett steg

Genom nudging påverkas våra val utifrån vårt beteendemönster och på så vis ”knuffas” vi i ”rätt” riktning. Det kan vara farligt om det skulle missbrukas givetvis, men i fallet att skapa ett samhälle där kvinnor och män tar lika mycket ansvar och får lika mycket belöning för sin prestation kan det vara ett effektivt verktyg. Ta föräldralönen som exempel, dvs det tillskott som många arbetsgivare och företag med kollektivavtal, erbjuder sina anställda med barn. Ursäkterna till att det är vi mödrar som skall stanna hemma med våra små förintas nu sakta sakta.

Rättighet och ansvar

Våra fäder får nu äntligen känna att även de har samma rättighet att ta lika mycket plats och ansvar under våra barns första tid i jordelivet som vi mödrar. Och ärligt talat, jag hade inte velat ge bort mina dagar (50/50) till barnens far… jag tog ut flest dagar vill jag minnas (han gav mig en del av sina) och sen tog han ut en del i samband med vår semester… det tyckte jag var jätteskönt! Detta har ju varit en (av fler) av de ursäkter till den ekonomiska löneskillnaden vi ser idag. Att vi kvinnor pga att vi ”är de som måste stanna hemma med barnen” fått sämre löneutveckling.

Att driva bolag kräver energi då det innebär mycket ansvar. Ofta innebär det att man måste offra något. Vad är du beredd att offra för att få sitta på toppen?
Att driva bolag kräver energi då det innebär mycket ansvar. Ofta innebär det att man måste offra något. Vad är du beredd att offra för att få sitta på toppen?

Mycket vill ha mer – men att ge upp något

Personligen var jag beredd att offra en presumtivt positivare löneutveckling för att få vara den som fick privilegiet att vara hemma mest med mina barn. Hade barnens far sagt till mig ”I want half” efter mina nio månader som ”valross” hade jag troligen nitat honom där och då.

Jag insåg även att jag måste bli vassare på att sälja in mig själv och att vidareutveckling (och personlig utveckling) aldrig är något fel. Sagt och gjort, jag tog en kurs i PHP vid KTH. Den ”insikten” fick mig offra min tid, sömn och även en del av mitt ”lugn och ro”. Det för att så småningom enklare kunna argumentera för min lön. Jag har aldrig känt mig underbetald som kvinna. Att kvinnodominerade yrken är underbetalda är ju en annan fråga än ”maktstruktur”. Det är en annan debatt och en fråga för våra politiker där vi medborgare förväntas ”läsa på” så vi kan förstå vilka konsekvenser ett eller ett annat partis ev. partiprogram får i längden.

Jag gick även och tränade för att försöka återhämta mig fysiskt efter graviditeterna och lämnade in barnen på barnpassningen så att både jag och de fick ”leka”. Det valet fick mig att offra tid hemma hos någon annan mammaledig som hellre satt och fika medan barnen lekte. Jag gillar att förena nytta med nöje och jag gillar att tänka framåt före.

Värnplikten – kvinnans fel

Men många av oss kvinnor verkar älskar att besudla männen med skuld för våra lägre inkomster, pensioner och titlar. Jag har däremot aldrig hört talats om män som beskyller kvinnorna för att de tvingats göra värnplikt under X månader efter sina studier istället för att få gå ut i näringslivet och bidra. Lagändringen 1:a juli 2010, då lagen om allmän värnplikt ändrades efter 109 år?! vittnar om att det kom upp till diskussion men det var inte en fråga om orättvisor mellan könen utan om etiska frågor. Sådant reflekterar vi kanske inte gärna över – för det säkert skillnad?!

Jag har inte hört mycket gnäll från herrarna mot oss kvinnor att de tvingats göra allmän  värnplikt under många år. Nu är det ändrat, men det har inte alltid varit så, eller hur?
Jag har inte hört mycket gnäll från herrarna mot oss kvinnor att de tvingats göra allmän värnplikt under många år. Nu är det ändrat, men det har inte alltid varit så, eller hur?

Kram på dig!

Maria Rodhe is the Swedish Stockholm- based singer who believes that music can cure almost any state of mind. She’s participated on others productions as well as the co-singer in a coverband. Maria awakes us with a "No pain, no gain"- mindset as she guides us in a minefield of passionate love & how to heal the broken heart. This is hardcore pop stuffed with emotions. Inspired by a variety of genres, countries and artists where Dua Lipa is her latest favorite, she favors greek music for it’s delicate lyrics and rythms even though growing up with names like Robyn, Madonna and The Beatles. kontakt@christiana.se