Samvetet
Lifestyle

Sean Connery och Alla andra Helgon

I helgen har man tänt ljus så det står härliga till… förutom jag då förstås. Jag har monterat möbler, sjungit, bråkat lite med tonåringar och pluggat inför min ITIL 4.0 examen imorgon, Måndag… Wish me luck!

Sean Connery avled 31 Oktober och blev trots allt 90 år. Jag minns honom som stilig och väldigt karismatisk skådespelare med ett sätt att tala som inte liknar någon annans! Min favoritfilm med honom, förutom att HAN är James Bond och ingen annan, är ”I Rosens namn” från 1986. Spännande var den då jag tittade på den som liten.

Detta visste du inte om Connery!

Stress sätter press

Å ena sidan är det fint att vi tänder ljus och uppmärksammar våra nära och kära som lämnat oss, vid vissa specifika tillfällen. Å andra sidan skapar det outtalade krav på folk som känner sig tvungna att ge sig ut för att ’minnas’. Det nästan så man får dåligt samvete om man inte hann med det i helgen… Skulle våra anfäder verkligen vilja att vi stressade ihjäl oss för att hinna åka och tända ett ljus… på ett specifikt datum? Tveksamt väl?!

Prestation

Det är som med ”Alla helgon helgen” (som nyss passerat), som de allra flesta andra storhelger. Att de ställer allt högre krav på oss stackars människor som redan lider av allt från Måndags- och kanske ”julafton snart”- ångest till det att, i princip, existera…

Sluta upp med att må dåligt pga traditioner

Vad är det som så ofta får oss att känna dåligt samvete om vi INTE gör det (som någon för länge sedan) skapat som tradition… något som HELA VÄRLDEN (utom ”jag”) tycks göra så mycket bättre (i alla fall om man ”lyssnar” på Facebook och Instagram)… Det är som om vore allas blickar riktade mot en själv medan, let’s face it, ingen j-vel bryr sig om vad du och jag gör och inte gör… och OM de gör det… så låt oss bjuda på det!

Du duger – som du är

Vi människor är så rädda att inte vara omtyckta. Men VEM BRYR SIG om du inte hann tända det där ljuset på gravplatsen? Om du inte bakade egna lussebullar förra julen eller om sillen inte var egeninlagd i midsomras? Förhoppningsvis ägnade du den tiden åt något du mår bra utav och kanske med någon du tycker om. Vi måste sluta upp med att må dåligt över saker som faktiskt egentligen inte har någon betydelse… det är en fin gest absolut, men den som redan gått vidare lär inte sörja över det…

Änglar – finns de?

Vad krävs då egentligen för att hamna i änglariket?

  • Är det att man åker till gravplatsen varje högtid och tänder ett ljus för sina anfäder?
  • Är det att man låter andra ”köra över en” utan att göra minsta möjliga motstånd (ni vet ”vända andra kinden till”).
  • Är det att säga ”Ja” till allt för att några veckor senare ge upp och gå in i väggen?

Bibeln har svaret

Den frågan fick jag för några veckor sedan av en samarbetspartner, Johan, inom musiken. Jag svarade plikttroget. – ”Att jag gör goda gärningar och lever som jag lär efter bästa förmåga” för det är lite så jag resonerat hittills. Intressant nog blev jag varse, av Johan som studerar Bibeln noggrant, att så icke är fallet.

Eftersom INGEN lever ett helt liv utan att begå någon form utav ”brottslig” handling/synd, så skulle det ju bli väldigt ödsligt där uppe, i himlen… bara de små barnen, möjligtvis, som lämnat oss alldeles för tidigt, skulle få uppehållstillstånd…

Det enda som krävs, enligt Bibeln, är att man tror. Typ. På någon form av ”Gud”. Gud skickade ju ned Jesus Kristus för att sätta livet till för våra synders skull… han offrades, korsfästes, för vår skull.

Fokus

Om vi kunde fokusera lika mycket om hur vi själva mår – på riktigt. Istället fokuserar alldeles för många av oss tid på hur ANDRA ser ut att må (på sociala medier) för att konstatera att vårt liv ser annorlunda ut… Om vi slutade jämföra hur vi mår och lever våra liv, så skulle kanske världen se lite annorlunda ut och fler skulle leva ett äkta lyckligt liv.

Nattsudd
Nattsuddare

Med dessa trötta ord lämnar jag er att sova gott!

Maria Rodhe is the Swedish Stockholm- based singer who believes that music can cure almost any state of mind. She’s participated on others productions as well as the co-singer in a coverband. Maria awakes us with a "No pain, no gain"- mindset as she guides us in a minefield of passionate love & how to heal the broken heart. This is hardcore pop stuffed with emotions. Inspired by a variety of genres, countries and artists where Dua Lipa is her latest favorite, she favors greek music for it’s delicate lyrics and rythms even though growing up with names like Robyn, Madonna and The Beatles. kontakt@christiana.se