Lifestyle,  Privat

Sommarlov – glass i stora lass

Vaniljbullar
Vaniljbullar fick symbolisera sommarlov och picknick i Fredags när min älskade dotter gick ut nian!

Sommarlov! Vi snackar glass i stora lass. Och väntan. I alla fall för de som gick ut nian och som väntar med spänning på gymnasievalsresultatet. Har de kommit in på sitt förstahandsval eller inte? I Sverige har (nästan) alla samma förutsättningar att gå ut nian med betyg godkänt om man varit där och gjort sitt bästa. Men ingen regel utan undantag, tyvärr.

Grundenten och lyckan!

I fredags var det min dotters tur att gå ut nian och ta grundenten. Hon var så lycklig! Hon formligen skuttade och tjoade högt över lyckan som infann sig efter det att det nu äntligen är lite ledigt ifrån plugg även om sommarjobbet väntar. Det har inte varit ett lätt år för våra elever, lärare och rektorer, så hatten av till er! Jag som förälder har upplevt att ni verkligen gjort ert allra bästa och lyckats bra med att hålla motivationen uppe både i Åva Gymnasium och i IEST (Internationella Engelska skolan) i Täby!

Anledning att fira

I IEST har man som tradition att fira när man slutar grundskolan. Det är en avslutningsceremoni där alla nior förses med cape och hatt med tofs. Skolan lånar ut vill jag bara poängtera för att undvika tankar om att inte alla har råd att köpa. Till en början ifrågasatte jag hela ceremonin då den känns lite amerikaniserad. Men ju mer jag funderade över det och såg med egna ögon hur glada och stolta eleverna var efter ceremonin, så ändrades min uppfattning! Klart att det skall firas med pompa och ståt!

Vi hungrar efter bekräftelse

Under ceremonin får eleverna sitt ”erkännande” och ”bekräftelse” i samband med att de tar emot sina betyg av rektorn. Bekräftelse och att bli sedda är något vi alla hungrar efter sedan den dagen vi föds. Det är dessutom ganska få förunnat att få tillräckligt av den varan, vilket kan få oanade konsekvenser. Niornas avslutningsceremoni är ett tillfälle att göra ett tydligt avslut.

Reflektion
Reflektion är ett power verktyg för att komma till insikt med hur saker man gör, eller inte gör, påverkar ens liv.

Kraften i återblick

Ett avslut är ett perfekt sätt att öppna upp för reflektion, återblick. Barn behöver lära sig kraften i medveten reflektion. En viktig del i att utvecklas är att lära sig se effekterna av sina handlingar. Notera vad som varit bra som man kan fortsätta göra och även vad som kan göras bättre framöver. Och som sagt, det gäller även de (eller kanske i synnerhet de…?) som upplever att de inte nått sina mål av olika anledningar.

”Uti vår hage” och Heidenstams ”Sverige” i kyrkan är skolavslutning för mig

På Adolf Fredriks musikklasser så skedde alltid avslutningen i kyrkan. Ståtligt och högaktningsfullt skulle det vara men utan cape och hatt visserligen. Vi sjöng vi ”Uti vår hage” och andra svenska sommarvisor för blandkör. Heidenstams ”Sverige” fick ofta avsluta skolavslutningen och än idag ryser jag när jag tänker på hur det var att stå där i kyrkan och sjunga tillsammans. Idag uppmanas vi undvika ceremonier som skolavslutning i kyrkan eftersom Sverige blivit ett multireligiöst land. Sveriges regering har valt linjen att ”visa hänsyn” till fördel för andra religioner och trossamfund än den Svenska kyrkans. Det är synd då våra kyrkor är många, vackra, med magisk akustik och de bär på mycket av vår historia.

Om livet var en oskriven bok

Tänk om livet var en oskriven bok där författaren hade all makt. I den boken blev din egen historia handlingen och i den boken kunde du vara med och påverka varje kapitel. Om du lärde dig hur. Känsla av att ett nytt kapitel tar vid är väldigt befriande. I synnerhet om det varit en period kantad av utmaningar. Vi kan lära våra unga att bli mer medvetna om hur deras val faktiskt påverkar utfallet, resultatet. Det är dags att redan som ung inse att allt blir inte som man tänkt sig alltid och det är trots allt vi som har makten över hur vi hanterar det som ”händer” oss. Där ligger makten.

Tre saker att reflektera över

Jag brukar använda mig av tre enkla frågor för min dagliga reflektion. Det är enkla saker att reflektera över och vi kan reflektera högt tillsammans med barnen för vår egen del och sedan se om det kanske smittar av sig… Barn gör ju som vi gör och inte som vi säger åt dem, visst. Jag brukar tänka utifrån där jag är idag och hur jag mår, fysiskt och psykiskt. Tre enkla frågor kan få upp ögonen över vilken makt det ligger i att ta ansvar över hur ens liv ter sig och att det faktiskt, med tankens makt, går att påverka utfallet som oftast.

  1. Vad är jag nöjd med under det gångna året/terminen och vad gjorde jag för att hamna där?
    (här hittar jag saker som jag skall fortsätta med och kanske utveckla vidare)
  2. Vad hade jag önskat blev annorlunda och vad hade krävts av mig för att uppnå min egentliga önskan?
    (här hittar jag sanningen i vad jag egentligen borde gjort och vad jag faktiskt gjorde, detta får mig att inse vad jag måste göra framöver)
  3. Vad kommer jag ändra på nästa termin/år för att undvika att saker fortsätter som i steg 2 ovan?

Tankar kring avslut: Vi borde fira avslut mer. Tänker även på när man avslutar en relation… och alla säger ”beklagar”… oftast avslutar man en relation för att den är toxic och dålig. Då borde man fira den insikten, som ofta svider, men det som inte dödar härdar, det vet vi sedan länge…

Glad sommar på er!

Big Dreams
Big Dreams do come true. Men det är lättare att nå sina mål om man vet hur man skall göra och tänka…

Maria Rodhe is the Swedish Stockholm- based singer who believes that music can cure almost any state of mind. She’s participated on others productions as well as the co-singer in a coverband. Maria awakes us with a "No pain, no gain"- mindset as she guides us in a minefield of passionate love & how to heal the broken heart. This is hardcore pop stuffed with emotions. Inspired by a variety of genres, countries and artists where Dua Lipa is her latest favorite, she favors greek music for it’s delicate lyrics and rythms even though growing up with names like Robyn, Madonna and The Beatles. kontakt@christiana.se